3 grunner til å tekste videoene dine

3 grunner til å tekste videoene dine

Uansett hvor du snur deg, ser du tekstede videoer. Det er ikke uten grunn. Her er tre gode grunner til at du også burde tekste dine videoer.

Noen ganger kan du skru teksten av og på, andre ganger er den brent inn i videoen. I noen psykopatiske tilfeller tekster videoene seg selv – live. Litt som tekst-tv, side 777.

Automatiske tekste-tjenester er i ferd med å ta av – og de begynner å bli bra. Dessverre henger vi litt etter her nordpå. I engelskspråkelige land kan redigeringsprogrammer for det meste tekste for deg. Alt du trenger å gjøre er å lese over og sette inn et komma her, og et punktum der. See what I did there? YouTube tekster videoer på engelsk live – med begrenset hell.

Jeg har all grunn til å tro at vi ikke er langt unna den samme hverdagen her hjemme. Men foreløpig må vi gjøre mye av jobben selv. Og det er greit å vite litt hva man driver med, så man får maksimalt ut av innsatsen.

Har du lest denne? “5 tips til å ta (mye) bedre bilder

.SRT vs “Burnt in captions”

Før vi går løs på tipsene, er det én viktig ting å vite. Vi kan tekste videoer på to måter.

  • Ved å eksportere teksten som en egen tekstfil vi kan laste opp sammen med videoen. Dette kalles ofte en .srt-fil.
  • Ved å brenne teksten inn i selve videoen. Da er teksten synlig, uansett. Den er en del av filmen, punktum.

Det finnes fordeler og ulemper med begge.

En .SRT-fil, laster man opp sammen med videoen til eksempelvis Facebook og YouTube. Filen innholder teksten, og tidskodene for når teksten skal vises. Ved å bruke denne måten, kan seeren velge å skru av teksten, om de vil når de ser videoen din. Denne kan indekseres og leses av søkemotorer, og fungerer som et supert supplement til din SEO-strategi. Ulempen er at enkelte kan ha teksting skrudd av, og vil ikke umiddelbart se tekstingen. De går da kanskje glipp av noen setninger, dersom de ser videoen uten lyd. Det vet vi at mange gjør.

Verdt å merke seg, er at en .SRT-fil ikke påvirker fonter og farger når man laster opp til til sosiale medier. Facebook har sin egen font, og det vil være denne som vises når du laster opp en .SRT-fil.

Skjermbilde av hvordan eksportere en .SRT-fil
Skjermbilde av hvordan eksportere en .SRT-fil i Adobe Premiere Pro

 

Brent inn tekst vil alltid synes. Ulempen er at seeren ikke kan skru teksten av dersom de ønsker det, og søkemotorerer klarer ikke lese teksten i videoen. Dette gir ingen negativ effekt på SEO, det gir bare ikke de fordelene det kunne gjort. Det finnes et sted og en tid også for denne måten å tekste på – og kanskje særlig på Facebook, der vi vet mange ser uten lyd. Da vet vi at teksten synes, og at seeren får den med seg.

I tillegg vil dine valg ift font, størrelse, farge osv følge med. Så dersom ditt brand har en egen designprofil dere ønsker å formidle i videoen, kan dette være den beste løsningen for dere.

Så – la oss se på tipsene!

1. Tekst for søkeresultater på Google

Den første grunnen til å tekste videoene dine, er at Google kan bruke teksten i videoene dine, til å ranke deg høyere i søkeresultater. Vanligvis gir vi videoen et navn og en tittel, og krysser fingrene for at Google skjønner resten. Dessverre kan ikke Google lese innhold i video. Dersom vi tekster videoene våre, kan søkemotoren lese tekstfilen, og bekrefte at videoen handler om det du hevder at den gjør. Det gir gode forutsetninger for å pushe ditt innhold til sultne øyne, på søken etter innholdet du leverer. Uten teksting, er det kun tittelen som indikerer innholdet i filmen. Så kort sagt, teksting er god SEO-politikk. Ikke gå glipp av gratis markedsføring – når du allerede har lagt ned så mye innsats i å lage innhold.

2. Tekst for de som ser video uten lyd

For det andre, må vi huske på de som ser video uten lyd. Visste du at så mange som 85% av brukere på Facebook ser video uten lyd? Videoer på Facebook spiller automatisk uten lyd. Med andre ord går mye informasjon tapt, dersom vi ikke tekster der det er prating i en video. Hvis du er litt som meg, ser du kanskje de første sekundene uten lyd – og dersom det du ser interesserer deg, skrur du på lyden og ser resten. Så finnes det jo de, som ikke kan høre.
Sørg for at du ikke taper seere de første sekundene.

3. Tekst skaper interesse

For det tredje er det ingen hemmelighet at de første sekundene av en video er kritiske for at seeren skal gidde å se videre. Ved å inkludere tekst tidlig i videoen har du en super mulighet til å fortelle hva videoen handler om, og hvorfor seeren skal bry seg. Husk punktet over – mange ser video uten lyd. Dersom videoen starter “in medias res” med en påstand eller et spørsmål, har du muligheten til å fange interessen til seeren umiddelbart.

Tenk deg følgende eksempel: Du har laget en video, der du skal teste 3 restauranter og avgjøre hvilken som har den beste pastaen. Hvordan skal du formidle det, på 3-4 sekunder, med bare bilder/ video, når vi vet at 85% ser videoen uten lyd? Med tekst som sier “Vi testet 3 italienske-restauranter i Oslo, for å finne den beste pastaen”, har seeren fått plottet servert umiddelbart, og kan så ta stilling til om innholdet er verdt å bruke tid på eller ei.

Oppsummert og et lite tips, helt til slutt!

Så for å oppsummere kort har du her tre gode grunner til å tekste dine videoer! Teksting er kanskje ikke det artigste som finnes – men det er faktisk en viktig del av å lage en videoproduksjon. Ta deg litt ekstra tid, for å sørge for at resultatet blir så optimalt som mulig. Et lite tips, dersom videoen du lager er lang og tung – lag en kortere versjon, og tekst bare den. Eventuelt kan du tekste deler av videoen, og kun la teksten stå i starten – og på nøkkelpunkter i innholdet. Det ser mindre proft ut, men det er i det minste bedre enn ingenting 🙂

Ønsker du å se litt mer av hva vi gjør for våre kunder? Ta en titt på vår Facebook-side da vel – eller vår Instagram!

Takk for at du tok deg tid, så sees vi i neste innlegg 🙂

Sjekk oss ut på sosiale medier

Del med en du kjenner

Relaterte innlegg

André Askeland

André Askeland

Fotograf

Bli med bak kulissene og se hva som trengs for å lykkes med innholdsproduksjon. Foto, video, lyd, lys og utstyr. Det er en magisk verden.

Våre favoritter
Samarbeid

Anbefalte produkter

Finn det du trenger av utstyr