På innsiden av hodet til fotografen

Tine padler inn i solnedgangen på Tenvik

Storytime!

Storytime! 

Følelsen av at neglene sprekker i kulden suppleres med at is og snø trenger gjennom buksa og sørger for at venstre lår oppleves som et frossent lammelår fra frysedisken på Meny. Kunne det vært aktuelt å koke suppe på det, tro? 
Ingen tid til å drømme seg bort! 

Kajakkene er i ferd med å seile inn i synsfeltet til kamera – som peker mot solnedgangen og fyret. Alt handlet om å fange dette ene øyeblikket, i sekundene før solen går ned. Vi hadde sannsynligvis ikke rukket å ta en ny runde, for å prøve på nytt. 

Tankene som raser gjennom hodet på en fotograf i en slik situasjon er mange. All erfaring tilsier at bakbelyste motiver vil fremstå som silhuetter, og at autofokus kan bli et problem. Horisonten skal være rett, og alt skal fanges i riktig ramme – i stående format. Fokus må låse umiddelbart – ellers glipper motivet.

Samtidig ligger jeg på bakken, på isen, i 10 minusgrader, på en brygge på Tenvik. Venter. 

Én mulighet til å få bildet. 

Sjekklisten gås igjennom med presisjon. Eksponering tilsier at jeg skal kunne fange litt detaljer i skyggene, samtidig som det skal være noe informasjon å hente i de lyse områdene. Fingeren sklir frem og tilbake over fokusknappen – klar til å bytte om til manuell fokus – dersom det skulle bli aktuelt. 

Lukkertiden er perfekt. Rask nok til å fange bevegelse. Blenderåpningen er stor nok, og gir akkurat nok ufokus i forgrunn og bakgrunn. Jeg følger motivet et lite øyeblikk, mens jeg rekomponerer bildet. 

3 – 2 – 1. 

Klikk. 

Sekundet før bildet dukker opp bak på skjermen føles langt – og kaldt. 

Boom. Fokus on point, komposisjon on point, og både fyr og sol – on point. Så er det plutselig ikke så kaldt lenger, å ligge der. 

Av og til handler foto om sekunder, eller mindre. For det er det vi driver med. Vi fanger øyeblikk. Og sjelden er det helt tilfeldig når et bilde fungerer. 

Har du lest denne? “5 enkle tips for å ta (mye) beder bilder

Takk til Kajakkpadling.no – Padleglede med Tine Raisbæk og Linda Jensen i Karriereløft for en fantastisk kveld. Kong Vinter er flott – og jeg skulle gjerne vært med ut i kajakkene med dere 🙂 

Det får bli neste gang!

Hero-shot

 

Sjekk oss ut på sosiale medier

Del med en du kjenner

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Relaterte innlegg

André Askeland

André askeland

Et firma er mer enn bare tall og resultater. 

Det er historier, mennesker og opplevelser! Her deler jeg noe av det, og gir noen tips i samme slengen 🙂

Våre favoritter
Følg oss på SoMe